keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Ulkopöytä (laatikkomallinen) terassille



Tuorein projekti on ulkopöydän tekeminen meidän terassille. Tämä projekti alkoi siitä kun näin puutarhalehdessä vanhasta ikkunasta ja laatikosta tehdyn kasvilaatikon ohjeet ja aloin haaveilla sellaisesta. Siitä se idea sitten lähtikin että olisi kiva saada säilytystilaa meidän pienelle terassille, jotta saisi kaikki kukkaruukut, leikkurit ym. laitettua poisnäkyvistä. Kun kerroin ideasta avomiehelleni, hän totesi että olisi kiva kokeilla polttaa puun pinnat ja saada niistä mahdollisimman vanhan näköiset tällä tavoin. Itselläni ei ollut mitään tätä ideaa vastaan, koska meillä saattuu muutenkin olemaan aika samanlainen maku sisustusasioissa (jos nyt miehestä tällaista voi sanoa).



Yhtenä lauantai-aamuna sain yllätyksekseni mieheni mukaan hommiin ja heti aamusta käytiin riihestä hakemassa lankkuja joissa oli mahdollisimman paljon kuorta päällä. Minä lähdin sitten puukolla kuorimaan kuorta pois ja miehet rupesivat suunnittelemaan palasien kokoja samaan aikaan. Tässä vaiheessa olin varma siitä että tästä tulisi minun ja appiukkoehdokkaani projekti ja että mieheni keksisi itselleen jotain muuta puuhaa (koska yleensä näin käy..) mutta tällä kertaa näin ei käynyt ja hän oli yhtä innoissaan mukana kuin minäkin!



Sahattuamme kaikki palaset rupesimme kasaamaan laatikko-osaa ja sen jälkeen kantta. Kannen reunoista tehtiin vielä viistot hiomalla me koneella. Alun perin suunnittelin höylääväni ne, mutta appiukkoehokas oli eri mieltä, joten päädyin hiontaan. Totesimme kuitenkin mieheni kanssa että reunojen polttamisesta olisi tullut siistimpää jos ne olisi höylätty.


Ruokatauon jälkeen otettiin kaasupullo ja poltin esille. 
Tämän jälkeen pöytä näytti tältä:


Päätettiin että vedetään siihen vielä harmaaksi sävytetty lakka päälle, joten kävin taas asioimassa paikallisessa rautakaupassa maaleista. Lopputuloksena mattapintainen sävytetty tärpättipohjainen lakka.


Maalasin laatikon sisältä ja yhden "ulkoseinän" laudan ja totesin silloin heti että sävy oli aivan liian tumma ulkolaudoitukseen, koska poltettu pinta hävisi melkein kokonaan, joten en maalannut enempää.




Projekti näyttää tällä hetkellä tältä ja vaihdettuamme lankun, poltamme sitä vielä toisella poltinpäällä hieman enemmän ja katsotaan sitten tarvitseeko siihen laittaa lakkaa ollenkaan vai ei.


23.3.2014



Poltin pöytää vielä vähän enemmän ja nyt olen taas sitä mieltä että tuo harmaa sävy olisi sittenkin sopivampi meidän terassille..auringonvalossa polttopinta näkyy myös.  Mietin nyt yön yli ja katson sitten huomenna minkä kohtalon se saa :D

Kuvassa lakka on vielä yhtä lankkua ja sisäpuolta lukuunottamatta, märkä.


Päätös oli loppujen lopuksi yhteinen; pöytä lakataan harmaalla kokonaan. Nyt kun se on tehty, puuttuu vielä pohja. Siitä ei tehdä umpinaista, jotta se kestää ulkoilmaa paremmin, vaan se tehdään myös lankuista.



Pohjan teko oli nopeaa ja maalauksen kuivuttua pöytä siirrettiinkin jo omalle paikalle. Kevät kun etenee vielä kesäänpäin, niin saadaan sohvaan pehmusteet paikoilleen ja muutenkin terassi kuosiinsa, sitten kokonaisuus on valmis :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti